My Blog

My Space

Републиканци за България

Ето и къде може да се намери програмата: https://republikanci.bg/RfB_A5_book.pdf

Нещо, което ми направи впечатление, но не съм заявил желание за него, е автоматизацията на контрола по пътищата. От партията са неясни относно какво точно искат да постигнат или поне с какъв процент се целят да намалят ПТП-тата с жертви, но имат изрична точка по въпроса.

Образование

Имат идея за изграждането на университетски кампуси във всяка област или по регион. Това от една страна го приемам, но след това в обяснението са писали, че това ще бъдат центрове за професионална квалификация, каквито вече има хиляди. отделно обаче в съвсем друга секция са потвърдили, че това ще са точно интеруниверситетски кампуси.

Не мислех иначе, че ще има партия, която да има в програмата си 8% от БВП за образование – това е два пъти повече отколкото сега, но тук това е налично. Браво, голям плюс от моя страна!

Нещо, което е доста противоречиво е задължителното средно образование. Това според тях щяло да увеличи значително функционалната грамотност. Нищо задължително според мен не е довело до подобрение. Насила хубост не става са казали старите хора. И сега имаме задължително основно образование, но има хора, които не са го завършили. Как става така :)?

STEM образованието също ми прави добро впечатление.

Като изключим тези неща, няма нищо друго, което дори да се приближава до това, което аз искам в моите 75 точки.

Особено впечатление ми прави факта, че искат да направят изучаването на религия в училищата като редовен предмет. Нещо, на което аз твърдо се противопоставям и съм на мнение тотално противоположно.

Здравеопазване

Предвиждат медицински хеликоптери, обособени в два центъра за северна и южна България.

Относно здравеопазването е хубаво, че партията черпи идеи от америкакнсията пазар, където има реална конкуренция между осигурителните медицински фондове. Тук също здравната каса трябва да се бутне и постави в условия на конкуренция.

С останалите неща не съм съгласен.

Администрация

За пръв път виждам Министерство на Електронното Управление. Интересна идея. Министерствата получават делегиран бюджет, които в случая ще дойде много добре. С оглед на глобалната обстановка, едно такова министерство ще има необходимите ресурси да се справя с киберсигурността на държавата, както и да работи с огромната тек индустрия в България.

Друга добра идея, която не видях при други партии е издаването на КЕП за всеки български гражданин, или вграждането му в личните документи за самоличност.

Нещо, което намирам за много популистко е намаляването на щата на администрацията на половина, и заедно с това увеличаване на заплатите с 50% на тези, които останат.

И накрая, но не по значение – санкции ако има вина администрацията при пропуснати срокове. Това е супер! Само с малкото уточнение, че е само за европейско финансиране ;). Демек нас, българските граждани, кучета ни яли.

Един пример – точно преди два месеца минах през този случай – оправдаха ми се от общинска администрация в Дупница, че не могат да ми свършат работа по напълно валидно подадена молба, защото работили по европроект :). А там управлява ГЕРБ. Прилики очевидно има :).

Околна среда

Не знам дали да се смея тук или да плача, но искат да използват боклуците за да ги изгарят и така да направят кръгова икономика :). Смях и сълзи!

Електронната система за околната среда прави добро впечатление, както и възприемането и промотирането на клутура за опазване на околната среда от ранна детска възраст в училище. Това е добра идея и я подкрепям.

Икономика

В сектор икономика Републиканците имат само и единствено много добри приказки, които според мен нямат реална никаква добавена стойност за обществото и държавата. Нямат нито един конкретен план за справяне с нито един конкретен проблем.

Голямо разочарование за мен е този сектор в тяхната платформа.

Енергетика

При енергетиката се забелязва силно влияние на Съединените щати, и то тръмповско такова – ядрена енергия и природен газ.

Аз лично очаквам изричен ангажимент към извеждането на България от изкопаемата ера. Тук не го виждам.

Републиканци за България искат да развиват енергетиката по типично американски стил – големи инсфратруктурни проекти, скъпи и трудни за поддръжка. Ядрени, хидро и газови. Това не е начина.

Спорт

Програмата на партията за развитието на спорта не е лоша, но не е това, което търся аз. Именно тук бих се съгласил с щатската спортна програма. Там спорта при децата, подрастващите, та чак до завършване на висшето образование е изведен до ниво на религия. масов детски, ученически, колежански и университетски спорт. Масов. Това искам и аз тук. Съревнование, съзтезание между различни класове, училища на ниво град, община, област и национално. Това би включило всяко едно дете в този масов спорт (просто нямаме толкова много деца, че да не се включат всички), и ще има материал, който да се използва за професионалните и олимпийските спортове.

В програмата на РБ виждам само подобряване на сегашният начин на правене нс спорт и евентуално изчистването му от допинг. За мен е крайно недостатъчно.

Външна политика

При външната политика на партията срещам нещо, което досега не виждах в другите партии – отделяне на голямо внимание за българите в чужбина. Може би това е продиктувано от факта, че един от създателите на партията и нейн основен благодетел спрямо публично изнесените данни е българин, живеещ в САЩ.

Републиканци за България имат няколко много добри идеи, като институт Вазов, по подобие на Гьоте и Сервантес, определен бюджет за откриването на български културни центрове и малки суми за самите общества и диаспори в държавите, с които те самите да работят за българщината.

Нещо, което аз не бих подкрепил никога е хора с двойно гражданство да могат да станат депутати. Примера, който посочват тук е САЩ, където хора с двойно гражданство могат да се кандидатират за американски сенатори. Тук аз съм против не само заради възможността за прокарване на чужди интереси в българският парламент – САЩ, Русия, Турция, РСМ и др, ами и чисто и просто защото САЩ имат изключителни мерки, при които дават гражданство, който изискват познаване на историята им почти толкова добре, колкото и самите американци, отделно изискват говорене на език на много добро ниво и най-вече постоянно жителство там, за да са запознати с политиките, общността и проблемите и. Това в България няма как да се случи.

Също не споделям мнението на партията че е било грешно решението на България за вето върху започването на преговори за членство в ЕС на РСМ и Албания. За мен беше крайно време да отстояваме националният си интерес и това е възможно най-правилният начин.

Също нещо негативно, което отчитам е разделянето на отношенията на България с Русия и САЩ. Тук ясно прозира чужд държавен интерес – този на САЩ. Аз лично не виждам причина да споделяме политиките на ЕС в санкционният режим срещу Русия, и в същото време да имаме икономически отношения с нея, както например Германия.

Нещо, което изключително много ми харесва тук, но където също прозира американският икономически интерес е превъоражаването на българската армия. Републиканци за България имат много амбициозна програма в това отношение и аз смятам, че това е пътят, които трябва да следваме.

Съдебна Система

Не съм експерт в съдебната система, и от това което виждам, чувам и чета по медийте имам няколко основни изисквания, които дефакто според мен ще направят голяма разлика. Премахването на политическата зависимост на съдебната власт и премахване на “специализираните” съд и прокуратура.

В програмата на партията тези ми желания са изпълнени.

Други добри идеи според мен са намаляването и премахването на някои такси и въвеждането на частна конституционна жалба (налична също и при Демократична България).

Таблицата на желанията

Общо за образованието8% от БВП да се отделя за образование до края на 2025г.8%
Общо за образованиетоУвеличаване на заплатите на учителите да става по-малко чрез увеличаване на базовата заплата, а повече чрез резултати от НВО и подобни индикатори.НЕ
Общо за образованиетоНикаква религия в образованието.НЕ
Общо за образованиетоПублична рейтингова система на всички учебни заведения(от детски градини до университети) спрямо качеството на кадрите, които те произвеждат.НЕ
Общо за образованиетоПодобряване на материалната база на училищата с приоритет на устойчивото им развитие и намаляване на въглеродният им отпечатък.НЕ
Общо за образованиетоЗасилен граждански контрол върху управлението на всички учебни заведения.НЕ
Общо за образованиетоКонкурси и участие на родителските съвети при избора на управленското тяло на учебните заведенияНЕ
Общо за образованиетоПълна дигитализация на администрирането на учебният процес.НЕ
Детски градиниРазрешение за строеж на нови жилищни сгради само при излишък на места в детски градини в съответният район.НЕ
Детски градиниПо-голяма независимост на управленското тяло на детската градинаНЕ
Детски градиниУвеличаване на таксата за посещение на детска градинаНЕ
Детски градиниЗавишен технологичен контрол на посещението на градина от децата. Премахване на извиняване на отсъствията на децата от родителите.НЕ
Основно образованиеСтимулиране на желанието за учене чрез въвеждане на интерактивни и практически уроциДА
Основно образованиеГарантиран бюджет за учебни екскурзии с преспиване 4 пъти в годинатаНЕ
Средно ОбразованиеМасов гимназиален спорт, изграждане на инфраструктура за него, подновяване на градски, общински, областни и национални първенствоНЕ
Средно ОбразованиеМасова практическа насоченост на занятиятаДА
Средно ОбразованиеЗабрана за комуникация на родители с учители извън регламентираното за това време и правила. Инкриминиране на същата като тормоз.НЕ
Средно ОбразованиеПриоритизиране на учене чрез правене, а не чрез зубрене. Поощряване на търсенето на информация и на намирането на решения чрез опит и практика. Поощряване на иновативното мислене и на поуките от провалите.ДА
Висше ОбразованиеНамаляване на броя на висшите учебни заведения – до 1 на област + няколко националниНЕ
Висше ОбразованиеРеформиране и финансиране на БАН спрямо приноса и в разработките, достигнали реална добавена стойност за страната.НЕ
Висше ОбразованиеИзбиране на управленското тяло на университетите на мажоритарен принцип от студентите.НЕ
Висше ОбразованиеСубсидиране на университетите спрямо рейтинга им в световен мащаб.НЕ
Висше ОбразованиеПромяна в посоката на работата по проекти в посока университетите, а не БАН.НЕ
Висше ОбразованиеТясна връзка между университетите и бизнеса и планиране на специалностите в средносрочен план (5 – 10 години)НЕ
Висше ОбразованиеМасов университетски спортНЕ
ЗдравеопазванеПриравняване на задравната каса с частните компании осигуряващи допълнително медицинско осигуряванеДА
ЗдравеопазванеВъзможност за избор на компания за здравно осигуряванеДА
ЗдравеопазванеПоименни партиди за здравно осигуряване със солидарен и личен елемент.НЕ
ЗдравеопазванеЗагуба на възможност за ползване на солидарен елемент при пропускане на годишни профилактични прегледи.НЕ
ЗдравеопазванеОтворено електронно здравно досие под формата на база данни, в която да могат да четат и пишат оторизирани системи и от частен тип.НЕ
ЗдравеопазванеВъвеждане на пазарен принцип при осигуряване на консумативи за болниците, без изключения.ДА
ЗдравеопазванеПо един медицински хеликоптер за всяка област, осигурени или от държавата или от частни компании предлагащи комплексни услуги за спешна медицинска помощ (пример – германия).ДА
АдминистрацияЕлектронно управление ДА
АдминистрацияЕлектронно гласуванеДА
АдминистрацияПълно премахване на хартиените носители от работата на администрацията.НЕ
АдминистрацияВръзване на различните системи в администрацията така, че да си говорят една с друга и отварянето им за достъп от оторизирани частни системи в ролята на системи посредници.ДА
АдминистрацияПубличен и 100% прозрачен контрол над работата на администрацията, свързана със директна работа с граждани. НЕ
АдминистрацияОбвързване на заплатите с постигнати резултати за качество на услугата.НЕ
АдминистрацияВъвеждане на годишни ревюта на производителността на служителите и обвързването на кариерната пътека и развитие с тях.НЕ
Администрация100% автоматизиране на всички процеси в администрацията.НЕ
АдминистрацияПовишаване на самоуправлението и децентрализациятаНЕ
АдминистрацияНамаляване на прага за бройка подписи, необходими за организацията на референдуми, вкл. електронни петицииНЕ
АдминистрацияПовишаване на процента данъци, които се събират от общините.НЕ
АдминистрацияЗабрана за промяна на закони, чрез преходни и заключителни разпоредби в други закониНЕ
АдминистрацияЗабрана за промяна на изборния кодекс в случай, че остава по-малко от една година до съответните избори, които тези промени касаят. НЕ
Околна СредаВсички сгради на администрациите да станат пасивни по отношение на енергийна ефективностДА
Околна Среда10000 евро бонус субсидия при купуване на автомобили с електрическо задвижванеДА(само че 5к)
Околна Среда5000 евро бонус субсидия при купуване на автомобили з хибридно задвижванеДА
Околна СредаСубсидиране на изграждането на фотоволтаични инсталации на покривите на жилищните сградиДА
Околна СредаСубсидиране на изграждането на соларни инсталации за топла вода на покривите на жилищните сградиНЕ
Околна СредаВъвеждане на принципа замърсителя плащаНЕ
Околна СредаПълна забрана на производството, дистрибуцията и вноса на нерециклируеми пластмаси на територията на странатаНЕ
Околна СредаРециклиране на 70% от битовият боклукНЕ
Околна СредаНамаляване на депонирането на отпадъци за сметка на компостиране и рециклиране. НЕ
Околна СредаЗабрана за внос на боклуци от други страни или правенето на това твърде скъпо за вносителите.НЕ
ИкономикаСтимулиране на икономика на високата добавена стойностНЕ
ИкономикаПривличане на поне един автомобилостроител за сглабяне на автомобили в БългарияНЕ
ИкономикаПривличане на инвеститор за изграждане на център за данни в БългарияНЕ
ИкономикаПриоритетно развиване на икономически отрасли свързани с високи технологии при автоматизация на труда, изучаването и покоряването на космоса, военната промишленостНЕ
ЕнергетикаЗапочване на строеж на АЕЦ БеленеДА
ЕнергетикаЗапочване на строеж на малки модулни ядрени централиНЕ
ЕнергетикаПремахване на въглищата като гориво за топлоелектрически централи. Замяната им с по зелени горива или закриване на тези централиНЕ
ЕнергетикаПълна либерализация на пазара на електроенерия. Всяко физическо и/или юридическо лице може да бъде производител и доставчик на електроенерия и да продава на свободният пазар.НЕ
ЕнергетикаПриоритетно субсидиране само на ВЕИ до насищане на пазара с такива доставчици. Премахване на всякакви помощи за енергия от въглеводороди (вкл. газ)”НЕ
ЕнергетикаПреминаване към умни и децентрализирани мрежи за пренос на електроенерия. НЕ
Съдебна системаКариерно развитие на прокурорите спрямо качеството и успешното завършване на водените от тях дела.НЕ
Съдебна системаПремахване на зависимостите на съдебната власт от парламента.ДА
Съдебна системаПремахване на специализиран съд и прокуратураДА
Съдебна системаПремахване на специалният прокурор, който може да разследва и води дела срещу главният прокурор. Всеки прокурор да може да разследва всички останали.ДА
СпортИзграждане на сертифицирани лаборатории за допинг контролДА
СпортСубсидиране само на олимпийските спортове.НЕ
СпортПовишена поддръжка на атлетите по време на подготвителният период и квалификациите за сметка на по-ниски парични награди за олмпийски медали.НЕ
СпортОсигуряване на бюджет за масов детски, гимназиален и университетски спорт с изразена състезателна насоченост. НЕ
Външна ПолитикаДа се отстояват националните интересиНЕ
Външна ПолитикаИнвестиции в регионите с преобладаващо българско население в икономически и образователни инициативи, които да доведат до повишаването на жизненият стандарт на българското население там. 2% от БВП на държавата да отива за тези цели.ДА
Външна ПолитикаАктивна защита на всички българи в чужбина, както по сигнали, така без изрични такива, чрез осигуряването на по-широка административна, правна и всякаква друга подкрепа, която е необходима. Българите са българи и трябва да бъдат приоритет номер 1 за държавата, без значение къде се намират. Пример може да се вземе от Израел, Съединените щати. НЕ
Общо желания75
Съвпадения (ДА)21
Несъвпадения(НЕ)54
Процент Съвпадения28%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *